Agenda IETF102: nmrg
agenda-102-nmrg-14

The information below is for an old version of the document
Meeting Agenda Network Management (nmrg) RG Snapshot
Title Agenda IETF102: nmrg
State Active
Other versions plain text
Last updated 2018-07-16

Meeting Agenda
agenda-102-nmrg

NMRG 48th meeting
IETF 102, Montreal, Canada

RG Chairs:
   Laurent Ciavaglia
   Lisandro Granville

Available During Session:
   Slides: https://datatracker.ietf.org/meeting/102/session/nmrg
   Meetecho: http://www.meetecho.com/ietf102/nmrg/

Available Post Session:
   Audio recording: https://www.ietf.org/audio/ietf102/
   Video recording: https://www.youtube.com/user/ietf/playlists

***********
* Session 1
  Thursday, July 19th, Afternoon session I, 13:30 – 15:30 (2 hours)
  Room: Duluth

  Agenda:
  1. Introduction, Chairs
  13:30, 10 min.

  2. Topic: Telemetry & Co [13:40 – 14:10]
    2a. Exploiting External Event Detectors to Anticipate Resource Requirements
    for the Elastic Adaptation of SDN/NFV Systems, Pedro Martinez-Julia
      https://datatracker.ietf.org/doc/draft-pedro-nmrg-anticipated-adaptation/
      13:40, 10 min.

    2b. Toward a Network Telemetry Framework, Haoyu Song
    https://datatracker.ietf.org/doc/draft-song-ntf/
    13:50, 10 min.

    2c. Q&A, discussion and way forward
    14:00, 10 min.

  3. Topic: Management aspects of network slicing [14:10 – 14:40]
    3a. Management slicing problems and gap analysis, Alex Galis
    14:10, 10 min.

    3b. (remote) Network Slice use cases, Kiran Makhijani
    14:20, 10 min.

    3c. Q&A, discussion and way forward
    14:30, 10 min.

  4. Topic: Novel approaches to network management [14:40 – 15:30]
    4a. Intelligent Network Management using Reinforcement Learning, Yong-Geun
    Hong https://datatracker.ietf.org/doc/draft-kim-nmrg-rl/ 14:40, 10 min.

    4b. Roadmap to a Networkless World, Bing Liu
    https://datatracker.ietf.org/doc/draft-liu-nmrg-networkless-roadmap/
    14:50, 10 min.

    4c. (remote) Autonomics 3.0, Jéferson Campos Nobre
    15:00, 10 min.

    4d. Distinguishing Intent, Policy, and Service Models, Alex Clemm
    https://datatracker.ietf.org/doc/draft-clemm-nmrg-dist-intent/
    15:10, 10 min.

    4e. Q&A, discussion and way forward
    15:20, 10 min.

  5. Stay tuned for the Special Meeting on AI/ML in Networking!
     Same room, at 18:10

***********
* Session 2
  Thursday, July 19th, Afternoon session III, 18:10 – 19:10 (1 hour)
  Room: Duluth

  IRTF Special Meeting on AI/ML in Networking

  In the last few years and especially in the last few months, the use of
  Artificial
Intelligence and Machine Learning in networking went from a nice future
application to an almost must have. Diverse networking operations from trend
detection in traffic monitoring, beam assignment in 5G, congestion control and
intent-based networking have identified AI as a means to improve their overall
performance under more and more dynamic conditions. One may also imagine how AI
can impact the very design of networks and protocols, or else how to solve
networking problems in original ways using novel and network-specific
artificial intelligence techniques. Several special issues and conferences have
already been organized under these themes and the community wanting to use
these new tools is rapidly expanding. In addition to these, network architects
and designers are also considering the impact of the use of AI/ML on the
network themselves. For example: AI in vehicles generates very large data sets
that need to be sent to the cloud for analysis or to rely on fog/edge
computing. Traffic engineering also requires analyzing very large amounts of
real-time information that then needs to be sent back to the network nodes for
updates and new features. And the application landscape is rapidly expanding
each with its own requirements on the network.

  The meeting wants to bring together the IETF and IRTF community that has
  interests
and stakes in the development of both AI/ML based tools and on the networks
that will support them. While we are targeting an open discussion we already
have some presentations planned and you are all welcome to submit a request
before Friday, July 13th so we can finalize the agenda.

  Hoping to see you in Montreal!
  Marie-José & Laurent