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Introduction

• The “Housley Criteria” was first presented 

in March 2003, and it became RFC 4962

• RFC 4962 offers no guidance on Proxies

• This presentation offers personal opinions 

on Proxies in AAA key management

– Not a mandated from an Area Director

– Not consensus of any group



Proxies

• Proxies behave like servers, yet pass the 

work on, employing the same protocol

– Appear as a server to their client

– Appear as a client to the upstream server



Two Environments to Consider

• Enterprise

– Client wants to be connected only to their 
enterprise

• Service Provider

– Client willing to connect to any service 
provider that has an agreement with their 
home AAA server

– Client just wants their traffic to flow

– Client does not want to be surprised when the 
bill arrives



Proxies in these Two Environments

• Enterprise

– If Proxies are used, they are operated by the 

enterprise

• Service Provider

– Proxies operated by different service providers

– Agreements or contracts between the service 

providers

– Since the Proxy can be invisible to the Client, one 

must consider the AAA servers and Proxies as a 

distributed implementation



Server Provider Proxies

• When operated by different organizations, 

agreements or contracts must be in place 

to make this situation as secure as 

possible because:

– Key sharing cannot be avoided

– The sharing is invisible to the Client



Interpretation of RFC 4962 for the 

Service Provider Environment

• Limit key scope 

– AAA Server and Proxies are part of the same 
key scope

• Authenticate all parties

– AAA Server and Proxies indistinguishable by 
the other parties – cannot be authenticated 
separately 

• Keying material confidentiality and integrity

– AAA Server and Proxies may share keys

– Confidentiality and integrity on transfer



Questions?


