TRAM Working Group

IETF 93, Prague 2015-07-20

Gonzalo Camarillo <gonzalo.camarillo@ericsson.com>
Simon Perreault <sperreault@jive.com>

Note Well

Any submission to the IETF intended by the Contributor for publication as all or part of an IETF Internet-Draft or RFC and any statement made within the context of an IETF activity is considered an "IETF Contribution". Such statements include oral statements in IETF sessions, as well as written and electronic communications made at any time or place, which are addressed to:

- The IETF plenary session
- The IESG, or any member thereof on behalf of the IESG
- Any IETF mailing list, including the IETF list itself, any working group or design team list, or any other list functioning under IETF auspices
- Any IETF working group or portion thereof
- Any Birds of a Feather (BOF) session
- The IAB or any member thereof on behalf of the IAB
- The RFC Editor or the Internet-Drafts function

All IETF Contributions are subject to the rules of RFC 5378 and RFC 3979 (updated by RFC 4879).

Statements made outside of an IETF session, mailing list or other function, that are clearly not intended to be input to an IETF activity, group or function, are not IETF Contributions in the context of this notice. Please consult RFC 5378 and RFC 3979 for details.

A participant in any IETF activity is deemed to accept all IETF rules of process, as documented in Best Current Practices RFCs and IESG Statements.

A participant in any IETF activity acknowledges that written, audio and video records of meetings may be made and may be available to the public.

Logistics

- Minute taker
- Jabber scribe
 - xmpp:tram@jabber.ietf.org
- Meeting materials (slides, agendas, etc.)
 - http://tools.ietf.org/wg/tram/agenda
- Mailing list
 - mailto:tram@ietf.org
 - https://www.ietf.org/mailman/listinfo/tram

Administrativia

===========

Agenda

18:50 - Chairs' update

Duration: 10 min

Extracurricular work

===========

19:00 - STUN Traceroute
draft-martinsen-tram-stuntrace-01

Traversal Using Relays around NAT (TURN) Bandwidth Probe draft-martinsen-tram-turnbandwidthprobe-00

Presenter: Pål-Erik Martinsen

Duration: 15 minutes

19:15 - Path MTU Discovery Using Session Traversal Utilities for NAT (STUN) draft-petithuguenin-tram-stun-pmtud-01

Presenter: Marc Petit-Huguenin

Duration: 10 minutes

19:25 - Discussion about unified measurement framework

Duration: 15 minutes

19:40 - RETURN restrictions on auto-discovery

draft-ietf-rtcweb-return-00 (Section 7)

Presenter: Justin Uberti Duration: 10 minutes

19:50 - EOF

Working-group drafts

17:40 - An Origin Attribute for the STUN Protocol

draft-ietf-tram-stun-origin-05 Presenter: Alan Johnston Duration: 20 minutes

Extracurricular work

18:00 - A Lightweight TURN Architecture and Specification (TURN-Lite)

draft-wang-tram-turnlite-03

Presenter: Bing Liu Duration: 10 minutes

18:10 - Firewall Traversal for WebRTC

draft-jennings-behave-rtcweb-firewall-00

Presenter: Cullen Jennings

Duration: 10 minutes

18:40 - EOF

State of the TRAM

- Sent to IESG
 - draft-ietf-tram-turn-third-party-authz-13 → 16
 - Approved by IESG, now with RFC Editor.
 - \circ draft-ietf-tram-stun-origin-04 \rightarrow 05
 - Was not approved by IESG.
 - Significant changes necessary.
 - To be discussed in second TRAM session.

State of the TRAM

- WG drafts
 - draft-ietf-tram-turn-server-discovery-03
 - WGLC done.
 - New revision necessary to address comments.
 - o draft-ietf-tram-stunbis-02 \rightarrow 04 draft-ietf-tram-turnbis-02 \rightarrow 05
 - In progress.
 - draft-ietf-tram-stun-path-data-01
 - Was adopted.
 - Now considered for a "measurement framework".