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(2) DEFAULT CANDIDATE IN SDP 
ANSWER

• WHAT DO I NEED TO KNOW?

– m- line in SDP answer must contain same 
transport value as the corresponding m- line in 
the associated SDP offer

• RFC 3264 actually doesn’t say that, but I assume that is 
the rule

– draft-ietf-mmusic-ice-sip-sdp-10 says that the 
c/m- line of SDP offers and answer must contain 
the default candidate



(3) DEFAULT CANDIDATE IN SDP 
ANSWER

• WHAT’S THE ISSUE?
– What if the offerer and answerer use different 

transports for their default candidate?
• Answerer can not insert default candidate in m- line of 

answer

• HOW DO WE SOLVE IT?
– Remote the requirement to include the default 

candidate in the c/m- line of the SDP answer
• When the SDP answer is sent, it is known whether ICE 

will be used (read: m- line transport does not matter)



(4) NON-SUPPORTED TRANSPORT IN 
m- LINE

• WHAT DO I NEED TO KNOW?

– m- line in SDP answer must contain same 
transport value as the corresponding m- line in 
the associated SDP offer

• RFC 3264 actually doesn’t say that, but I assume that is 
the rule



(5) NON-SUPPORTED TRANSPORT IN 
m- LINE

• WHAT’S THE ISSUE?

– What if the answerer does not support the 
transport in the m- line of the SDP offer?

• The answerer DOES support the transport in one or 
more of the candidates provided in the SDP offer

– Does the answerer have to reject the SDP offer?



(6) NON-SUPPORTED TRANSPORT IN 
m- LINE

• HOW DO WE SOLVE IT?

– ALT #1: Every protocol supporting ICE must define a 
mandatory-to-support transport, and must use that as 
default candidate (read: must be in m- line)

• Most protocols (RTP, SCTP-over-DTLS) do this.

• What about BFCP?

– ALT #2: Allow answerer to include transport in c/m-
line even if it doesn’t support it

• When the SDP answer is sent, it is known whether ICE will 
be used (read: m- line transport does not matter)



(7) TRANSPORT SWITCH AND O/A

• WHAT DO I NEED TO KNOW?

– Two endpoints negotiate a media session using 
both UDP- and TCP- based candidates

– Before nomination:

1. Media can be sent on valid candidate pairs

2. Media can be switched between valid candidate pairs

3. Transport may change



(8) TRANSPORT SWITCH AND O/A

• WHAT SHOULD WE CLARIFY?

– #1: When an endpoint switches transport, it does 
not need to send an offer in order to align the m-
line transport with the new transport

– #2: When an offer is sent for another reason, the 
m- line transport shall match the currently used 
transport

• What if offerer and answerer use different transports? 



THANKS FOR LISTENING!


