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Normative quotes
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RFC8224 section 4.1 gives the following guidance about the syntax for PASSporT Types:

Fourth, if a PASSporT extension is in use, then the optional JSON
key "ppt" MUST be present and have a value equivalent to the
quoted value of the "ppt" parameter of the Identity header field.

Does that imply that the values of the "ppt" parameter in the Identity header field are quoted? If so, that seems to create a conflict with the ABNF
for the Identity header field, which gives "token" as the type for "ppt" parameter values. Back in IETF 101, as we were pushing along the first
PASSporT types as extensions to STIR, "div" and "rph", we had a discussion about whether the values of the "ppt" parameter of the Identity header
should be quoted or unquoted. As we said at the time, it isn't really important whether ppt parameter values are quoted or not from a design
perspective, but It is important that we all just agree on it one way or another. The outcome of that discussion was reflected in the minutes as:

ISSUE: Should ppt values be quoted or not?
OUTCOME: Quoting is mandatory.

Based on that outcome, we baked quoted ppts into the resulting docs (see RFC8443 4.1 for an example with ppt="rph" rather than ppt=rph). However, as
STIR implementation ramps up, we are hearing a number of reports of AS's using unquoted ppt parameter values, and it sounds like many VS
implementations are resigned to accepting both - but that some implementations are only accepting unquoted.

We have the opportunity to errata RFC8224 to set this matter straight, but it seems the implementation community still doesn't agree on what should
count as straight. Unquoted saves two octets, but let's be honest, saving two octets of a STIR Identity header field value, especially one with a
PASSporT extension, is not going to let anyone fall back to UDP. Quoted conforms with what's in RFCs we've already shipped, and ones in the pipeline.
I hate to re-open a discussion we had already, but it does seem to be necessary. If we’re going to errata this, should the fix conform to the IETF 101
consensus call ("quoting is mandatory") or not?

Jon Peterson
Neustar, Inc.
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Consensus?

« Currently most implementations seem to accept both quote or non-
quoted ppt

- However, we had consensus before that quoted would be the
normative recommendation both in ABNF via errata as well as in all
subsequent document examples.

- Seems that all published RFCs do conform to that alreadly.
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